Twitter Updates

    twitter

    14.8.06

    tomatplantorna


    har fått ny/mer jord


    och mår toppen. notera nödlösningen att stötta upp dem med penslar (jag menar, vem fan har blompinnar hemma?) - det känns ju lite queer eye

    10 comments:

    Urologen said...

    Du förstår att det inte kommer att komma några tomater på dom i år va. Eller någonsin for that matter, eftersom tomater är ettåriga.

    Det var dock inte meningen att göra dig på dåligt humör...

    p. said...

    fuck. det ante mig. men det var ganska trevligt att få någonting att bli sådär grönt, så mitt humör är ok

    karin. said...

    moahaha, påminner allt för mycket om mina små plantor som dog för att snart återuppstå under anas kärleksfulla vård.

    årets tomatplantelärodom är således enkel men hård: plantera om. direkt.

    Urologen said...

    Grejen är mest att jag ser ju på bilderna att det inte finns några blommor på dom, inte ens en början till blommor. Och blommor måste det bli innan det kan börja bli frukter. och någonstans där, när blommorna börjar bilda små kulor som sedan skall växa till stora tomater, så är det forfarande fem sex veckor, eller mer, kvar innan tomaterna är färdiga.

    Och då är det väl julafton. Och då växer inte tomaterna för dom älskar ljus, mer än en blonderad gymråtta älskar solarium.

    karin. said...

    men max, hur i hela friden ska man hinna med? svensk sommar = 5 veckor... är det växtlampor under vintern och annan överkurs som gäller?

    Urologen said...

    Tja, för det första är ju tomat näppeligen en svenskättling, så den kräver ju lite MER än den svenska sommaren som tidigare nämnts.

    För att få tomater till sommaren bör man sätta fröna i februari/mars (i såjord, eller såkallad kaktusjord). Innan något har kommit upp skall fröna ha hög värme underifrån (med hög menar jag 25, 26 grader typ) men behöver inget ljus. Efter att skotten kommit upp (säg de första tre fyra bladen), bör de istället placeras något svalare (18-20 grader kanske), i ett söderfönster, och gärna med extra belysning. Lysrör. Växtlampor (natrium?) är förstås extra bra.

    När dom har växt till sig en smula behöver plantorna förstås få ny jord, nu riktig, näringsrik jord. Det börjar också bli dags att ge extra tillskott av näring genom vattnet. Någon gång i slutet på maj är tomatplantorna redo att ställas ut, och vid det här laget pratar vi förstås krukor på en 15-20 liter jord per planta. Annars trivs dom inte.

    p. said...

    zzzzzzzzz... det är därför det aldrig kommer att bli någon hemmaodlare av mig. too much information.

    Anonymous said...

    men det var fint med penslarna!

    p. said...

    tackar. äntligen lite uppskattning...

    Urologen said...

    Jag skulle vilja övertrumfa och säga att det var fullkomligt fantastiskt med penslarna, man kanske borde göra blompinnar som ser ut som penslar - det är en affärsidé. Det var verkligen snyggt. Själv hänfaller jag alldeles för ofta till att använda ätpinnar. Det är inte alls lika kul som penslar.